Här är några tankar om fartträning ur ”klickerperspektiv”:

Precisionen kommer tyvärr under en period att få ett bakslag när du tränar fart, tänk på att alternera mellan att träna precision och att träna fart, och var väldigt medveten om vilket det är du tränar just då.

Hur lång tid tar det från din signal till hunden börjar utföra sitt beteende? Belöna de gånger då hunden reagerar så snabbt som du vill på din signal.

Ta tid ibland även på korta övningar och använd stoppklocka för att få mer exakthet. Gör t.ex. 5 försök, räkna ut hundens medelvärde på hur lång tid det tog att utföra uppgiften. Sätt ett kriterium på samma tid som medel eller under det och sätt igång att träna. Klicka och belöna för alla beteenden som utförs på tid på medelnivå eller under det. Tänk på 80% regeln dvs hunden ska klara att lyckas minst 80% av gångerna , och belönas för detta, annars måste du sänka kraven igen. Efter ett tag kan du räkna ut ett nytt medelvärde och göra likadant igen.

Kom ihåg att det hela tiden ska vara roligt för hunden!!  Jobba hela tiden med att motivera hunden. Tänk på att hunden inte har roligt om inte du också tycker att det är roligt. Vissa beteenden som slalom är svåra fysiskt att utföra för hunden och det roliga kan då ta slut om tidskravet är för högt satt.

Att variera NÄR du klickar under fartträning kan öka farten. Ex. Klicka när beteendet börjar ibland, ibland just när det ökar och överhuvudtaget när beteendet pågår.

Hög belöningsfrekvens ökar ofta farten. Att snabbt pendla mellan lätta uppgifter och svåra kan öka farten på de svårare uppgifterna. Att öka din egen rörelse lockar oftast hunden till högre fart. Ibland kan det också faktiskt vara en idé att byta signal   dvs främst en ”verbal signal..” på en uppgift om det blivit förknippat med låg fart för hunden.

Något viktigt: Belöningskvalitén har ofta en hög inverkan på hundens fart. det är mycket viktigare än man kanske tror att variera belöningar, att man har några belöningsformer/godis som används speciellt just för träningen och inte ges annars. Och att det verkligen smakar gott!!! …du ser ju på reaktionen på din hund om belöningen verkligen är värd mycket!

x Logo: Shield
This Site Is Protected By
Shield