Har du också en hund som oftast gör väldigt bra kontaktfält på träning, men som kanske hoppar av dem på tävling?
Eller en hund som sitter som klistrad i starten på träning men som kanske ibland lyckas smyga fram en bit på tävling?
En hund som är superentusiastisk och energisk på tävling är bra att ha.. om du lyckas få den att prestera lika bra ändå trots dess sinnesstämning.
Å andra sidan finns det hundar som har den energin på träning där hemma men som pga stress eller bristande motivation inte visar ngn gnista på tävlingsbanan…
Ju fler skillnader du har mellan träning och tävling, skillnader som hunden märker, desto mer ökar risken att beteendet inte blir likadant heller på banan. Man bör noggrannt gå igenom vilka skillnader man gör mellan träning och tävling, ex. antal belöningstillfällen, hur man belönar, hur man förbereder sig etc. för att träningssituationen ska likna tävlingssituationen.
Den största skillnaden för många är ju skillnaden i hundens (och förarens) stressnivå eller ”aktivitetsberedskap” .
Om du vill att hunden ska kunna prestera bra trots denna ”stress” på tävling så måste du hitta sätt att få fram detta även på träning. Ex. träna trots främmande hundar omkring, ”busa upp” hunden riktigt mkt , använd verbala och kroppsliga signaler för att tagga hunden, håll igång hunden före start på träning, spring från mållinjen till en väntande leksak om du gör så på tävling.
OM din hund  river hinder, hoppar kontaktfält eller tjuvstartar endast under tävling så måste du simulera tävlingslika förhållanden på träning. Om du inte lyckas efterlikna tävlingssituationen på träning så är det svårt att få bort problemen på tävling. Det viktigaste är som sagt att få upp samma stressnivå. Kanske du ska träna oftare på andra klubbar? i ny miljö? Tävla mot andra eller er själva på träning genom att alltid ta tid?
På tävling får du inte bära med dig leksak el. godis. Om du alltid tränar med en godisväska på dig så ger du hunden väldigt tydliga signaler om att hunden med säkerhet kommer att få en belöning, nästan en form av muta… Hunden märker då direkt skillnad under tävling. Du behöver träna hunden på att vara uthållig med sin belöning, att den kommer när jobbet är avslutat dvs banan avklarad.
Ett bra tips är att tänka att en bana är en kedja där belöningen kommer på slutet.  Du kan i stället använda ord som hunden associerar med belöning. Då ska du använda samma ord när du ger belöningen på slutet varje gång så hunden förknippar ordet med en positiv känsla. Då kan du genom att säga det ordet på banan under en tävling  väcka hunden lite mer.
Själv säger jag ordet ”duuuuktiiig” med ett speciellt tonfall. Om jag säger det under en vanlig promenad så vänder sig hundarna om och slickar sig genast om munnen. Det gäller att inte ”överanvända” detta ord  för att det inte ska mista sin betydelse.
Det är svårt att vara samma person själv på tävling som man är under en mer avslappnad träning. Om du oftast säger en signal för kontaktfältet med ett lugnt tonfall under träning så kan du genom att plötsligt låta hysterisk (nåja..) under tävling snarare själv orsaka att hunden hoppar i stället.
Försök använda samma lite hetsiga tonfall ibland även under träning . Spring på samma hetsiga sätt som du troligen gör på tävlingar. Låtsas som att du tävlar nästa gång du tränar, kräv lika mkt av hunden som på en tävling, försök motivera din hund lika mkt trots att du inte har godis el. leksak synlig.
Försök själv hitta tävlingskänslan även på träning. Och träna inte om du inte är på humör själv…

x Logo: Shield
This Site Is Protected By
Shield