Trodde du att det räckte med att ”bara” träna på det som är roligast? Att lägga all tid på träning med hinder och handlingsövningar? Trix och freestyle på planen?  Glöm det ! OM du vill nå framgångar i högre klasser på tävling så  måste du jobba på den viktiga grunden nämligen hundens fysik!

Har du en hund som brukar tappa ”orken” mentalt redan efter 1:a loppet ? Då har du mkt att vinna på att lägga mer tid på fysisk träning. En hund med god fysik och kondition orkar även mer mentalt.

Att ha god förberedelse fysiskt är det som gör din hund riktigt konkurrenskraftig ex. tidsmässigt. Förutom det så är det ju även helt nödvändigt för att undvika skador och för att främja en lång agilitykarriär.

Många tycks inte förstå att även t.o.m. en lydnadshund är en ”idrottshund” genom det upprepade slitaget på kroppen pga rörelser som ständigt återupprepas.

Men för agilityförare är det större risker hos deras hundar bl.a. pga de plötsliga vändningarna som sträcker ut hundens kropp och leder i extrema lägen vid många tillfällen.

Det är nära till sträckningar av leder och stora muskeltöjningar vid varje agilitylopp. Styrketräning kan vara avgörande för varje form av atletisk aktivitet. Den utvecklar samordning av rörelser, muskelstyrka, hjärtats förmåga att klara hög belastning, Det bygger muskler och håller vikten under kontroll.

Hur man bygger upp hundens muskler kommer i en annan artikel men för uthållig fysisk förmåga (som bidrar till psykiskt uthållighet) är det bra med många rörelserepetitioner under längre tid, vanligtvis med låg långsam kontinuerlig hastighet.

Långväga cykelturer och  gång  i ”vattentramp” är ex. på uthållighetsövningar. Något av det mest effektiva är simning eftersom det kan pågå  länge med jämnt lågt motstånd mot kroppen utan att det är skadligt.

God fysik främjar inte bara uthållighet och ork under tävling utan ger också hunden bättre förutsättningar att klara transport och fungera mentalt på tävlingsplatsen.

Vintern passar utmärkt för att börja grundträna hundens fysik! Den tid du lägger ner får du igen i sekunder och uthållighet på tävlingarna till våren!!

x Logo: Shield
This Site Is Protected By
Shield