Agilityläger, grundträning:
Den 5-6 maj – 07 blev vi bjudna på en helg med agilityträning då klubben hade jubileum. Det blev förare och hundar med varierande förkunskaper som samlades på Stättareds gård för att träna för instruktör Jessica Kjelldén från Vift.
Här kommer lite minnesanteckningar om det som Jessica gick igenom och det vi fick träna på.Dag 1 ;

Vi fick börja med att springa en enkel rundbana för att få fram fart hos hundarna och för att Jessica skulle se vilken kunskapsnivå ekipagen befann sig på. Sedan under dagen följde lite olika grundövningar som var väldigt nyttiga för de nyare hundarna och förarna men även nog så viktiga att repetera för oss som hållit på lite längre. Ofta går man ju vidare lite för fort i sin träning vilket straffar sig senare när hunden upptäcker att den ”kan” och då får högre fart och kanske börjar bestämma lite själv om hur den ska utföra hindren.
Här följer en liten kom ihåg-lista om det som Jessica gick igenom.
Startträning; Bestäm dig! Vilken position ska hunden ha vid start? Om den ska sitta still så får den ju inte ens lyfta en tass innan du ger startkommando, var konsekvent. Belöna startposition ofta! I början ska du gå tillbaka flera gånger och belöna. Acceptera inte att hunden förflyttar sig lite framåt efter varje tjuvstart, använd ett riktmärke t.ex. kopplet och flytta tillbaka hunden.
Använd gärna en fysisk signal inför start, ex. håll i hunden lite eller klappa den på huvudet och använd ett startkommando ex. ”okej” el ”kör”, det får inte likna något annat du redan använder på banan. Det kan dock vara samma ord som du använder för att släppa fram hunden efter ett kontaktfält.
Träna starter utan hinder i början ex. mot en godisskål. Öka avståndet till hunden successivt, om hunden tjuvstartar har man gått fram för fort i sin träning el. inte varit tillräckligt konsekvent.
Träna med visselpipa! Blås olika antal gånger inför start så att hunden inte lockas att starta själv efter en signal, ( ta hjälp av någon som agerar domare.)
Motivering till noggrann grundträning även om man ”bara vill aktivera hunden” förutom för att minska skaderisken = Om hunden får fullfölja övningen till 100% ex. genom noggranna kontaktfält så får den ju verkligen aktivera hjärnan ordentligt, och blir tröttare.
Bestäm dig för en metod som du ska använda , trassla inte med olika metoder i grundkurs.
Kontaktfält: Belöna endast när hunden är på kontaktfältet och inte när hunden går av, ( om man brukar belöna både på och efter) för att inte hunden ska sträva för mycket framåt just där. Klicka och kasta godis många gånger precis framför hunden när den står på rätt ex. 2+2, innan den får gå fram. Tänk på att ha din kropp riktad framåt under övningen (tävlingslikt) Om hunden är helt ny börja med att bryta upp kontaktfältsträningen i ännu mindre delar, ex. steg 1: belöna att hunden tittar på kontaktfältet innan du går vidare till nästa steg. Tänk på att träna avstånd från hunden på kontaktfältet successivt, både att du är placerad längre ut på sidan och sen längre bakom eller framför. Hunden ska klara detta innan du kör hela balansbommen. Då får du kasta fram godiset till kontaktfältet, tänk på att använda godis som inte rullar i väg…..
Träna enkla banor ex. rundbana för att få upp farten på hunden och för att träna handling på avstånd.
Kom ihåg att använda super-belöningar ibland när hunden gjort något riktigt bra, variera belöningarna.
Glöm inte att belöna hunden även om DU råkade göra fel själv och hunden faktisk följde din handling, ( även om du råkade visa fel) då gjorde den ju som du visade och ska belönas! ( håller uppe motivationen)
”Lek upp” hunden innan övningar, den ska vara riktigt taggad, dragkamp är bra för detta syfte. Och hur ska vi kunna få hunden motiverad om vi inte själva är motiverade/ är laddade?
Slalom-övning med bågar rekommenderades verkligen att använda på kurs. Hunden kan nästan inte gå fel och du kan tidigt träna på att vara på ”fel” sida eller på olika avstånd från hunden. Bågarna kan tillverkas av stålband /hålband som köps i järnaffär etc. Tänk på att då belöna varje eget initiativ hos hunden, använd koppel i början så du kan hålla emot när hunden är på väg åt fel håll, ge hunden en chans att tänka ”rätt”, var nära hunden. När hunden går bra själv börjar du med avståndsträning/positionsträning. Bågarna kan plockas bort när hunden verkligen ”kan” hindret från alla möjliga håll, börja med att plocka bort första bågen, spara den andra till sist.

Dag 2:
Dagen rullade på väldigt snabbt och det blev inte så mycket tid över för att anteckna under tiden så här kommer en kort sammanfattning: Det blev träning på olika hinderkombinationer bl.a ”dubbelboxen” där vi körde några olika typer av handlings-övningar.
Jessica var särskilt noga med att de nyare ekipagen skulle få en bra grundträning och vi andra fick bl.a. träna på att få upp farten hos hundarna, göra bättre byten i svängarna och att ”hitta” de snabbaste vägarna på banan.
Något av det som Jessica poängterade under dagen:
Tänk på att ha ögonen på hunden hela tiden, var steget före, belöna ofta!
Gör övningarna korta dvs. bryt upp övningar i mindre delar t.ex. vid kombinationer, om du har problem med att hunden springer före dig och tar fel hinder.
Använd framförbyten oftare än bakombyten där det går. Tänk på vart du ska sen, inte bara vilket nästa hinder är utan ännu längre fram så du placerar dig på bästa sätt i god tid. Placera dig så att du minimerar risken att hamna i vägen för hunden.
Gör inte handlingsövningar för långsamt, rör dig snabbt, stanna inte till på vägen, stå inte stilla! Du måste ju inspirera hunden till fart & glädje. Spring hela vägen!!!!

x Logo: Shield
This Site Is Protected By
Shield