Några saker att tänka på vid din första agilitytävling:


Så du har bestämt dig för att vara med på en tävling med din hund första gången? Så roligt! Grattis! Välkommen in i en spännande värld. Har du en gång börjat tävla är det väldigt svårt att sluta eftersom det är så roligt!  Här kommer tips på några saker som kan vara bra att komma ihåg:

Var ute i god tid med din anmälan, de flesta tävlingar måste man anmäla sig till ca en månad innan. Du kan oftast anmäla dig viahttp://www.agility.se/online/. Där måste du först registrera dig och din hund. För att få tävla på en officiell tävling måste du vara medlem i någon lokalklubb till Svenska Brukshundklubben, en rasklubb el. Kennelklubben . Din hund måste vara vaccinerad. Intyg på detta samt ditt medlemsbevis för den klubb du tävlar för ska medtagas till tävlingen. Du kan tävla i både agilityklass och i hoppklass som finns både på officiella och inofficiella tävlingar. Ibland erbjuds öppenklass som då är en inofficiell klass oftast på klass 2 nivå. Det är bara i officiella klasser du kan samla på dig de uppflyttningspinnar som krävs för att kunna bli uppflyttad till högre klasser på officiella tävlingar. Se mer info om regler för agilitytävliingar på Svenska brukshundklubbens hemsidahttp://www.sbk.nu/templates/HandbookPage____640.aspx .

Det är bra att börja tävla på en mindre inofficiell tävling första gången så du och din hund får vänja sig vid miljön på en lugnare tävling först. Hunden måste vara minst 18 månader innan den får lov att tävla. Den bör ju självklart vara tränad tillräckligt för att klara en klass 1 bana och vara van vid störningar som t.ex. att ha andra hundar omkring sig. Även om hunden fungerar bra på träning så är det mycket som är nytt på en tävlingsplats. Det är många nya hundar och nya saker i omgivningen att vänja sig vid. Något många nya hundar reagerar på är att det finns en domare och funktionärer på agilitybanan. Bli inte förvånad om din hund mitt under ett lopp plötsligt går fram till domaren för att undersöka vem denne är. Ett tips är att du kan besöka en annan agilitytävling först för att miljöträna hunden (och dig Smile) innan du ska tävla själv.

Någon vecka innan tävlingen så kan man ofta läsa ett PM på den arrangerande klubbens hemsida. Där får du veta mer om hur du hittar till tävlingen , vilka tider som gäller och tel. nr. till ansvariga personer. Ibland lägger man även ut startlistor i förväg.

En agilitytävling börjar oftast tidigt på morgonen och varar oftast i många timmar så det kan bli en lång väntan innan det är er tur. Packa den utrustning du ska ha med dig i god tid. Några saker du kan behöva ha med dig till tävlingen är t.ex. vattenflaska+skål, hundgodis (gärna mjukt och extra gott!), en leksak, bajspåsar, springskor, regnkläder, hundbur + något att täcka över den med för att ge skugga varma dagar eller lugn och ro när det behövs, matsäck/fika och en (ihopvikbar) stol el. filt att sitta på. Många skaffar sig även ett tält för sig själv och hunden att vara i som skydd mot väder och vind och för mer avskildhet. Det brukar man bara få sätta upp bredvid särskilda markerade platser.

Åk till tävlingsplatsen i god tid så du får en bra plats att vara på med din hund. Ibland är det en lång väg att gå från parkeringen så det kan vara bra att ha en liten kärra att dra dina saker på. Du ska omgående anmäla dig i sekretariatet eller markera på särskilda startlistor att du kommit och ska vara med. Om det är en officiell tävling måste du låta en domare mäta in din hund till rätt storleksklass, small, medium eller large (se agilityreglerna).  För det behöver du en tävlingsbok där man senare även för in resultat från lopp där du fått en uppflyttningspinne. Ibland finns en tävlingsbok att köpa på tävlingsplatsen men räkna inte med att det alltid gör det.

Var beredd på att din klass kan börja tidigare än beräknat beroende på om det är många strykningar i tidigare klasser. Rasta din hund ordentligt så du slipper ”olyckor” sedan på agilitybanan. Du får ca 8 min att gå banvandring innan din klass. Då får du chansen att memorera in banan, fundera över bästa handlingsalternativ och hur du ska göra för att få en bra tid. Man får inte beträda banan förutom på banvandringen och under loppet.

Anmäl dig sedan till inroparen som oftast gör en markering på t.ex. en skrivtavla. Där kan du även se hur många av de andra anmälda som kommit och vilka som är strukna. Hämta din hund och värm upp den noga inför loppet. Ofta finns en speaker som berättar vem som är på banan just då så du kan ha koll på när det är din tur.

Gå till startområdet en stund innan det är er tur. När det är dags för dig och din hund att gå in på banan ska du gå fram till startlinjen men vänta med att starta tills du fått startsignal från domaren. Ta sedan av hundens koppel och halsband, glömmer du det blir du diskad. Det blir du även om du ger hunden godis på banan. Ofta är man kanske lite nervös första gången och hunden kanske inte reagerar som den brukar annars. Försök ändå behålla ett glatt humör, även om det blir fel eller tokigt på banan som det ofta blir första gångerna man tävlar. Glöm inte att belöna din hund efter loppet, ibland finns en låda utanför målområdet där du kan lägga belöningen innan.Tänk på att det ska vara en positiv upplevelse både för dig och hunden. Ert resultat kommer att finnas på en lista som brukar finnas uppsatt en stund efter att klassen avslutats. Om ni ska vara med i en till klass kan hunden behöva vila lite, t. ex. i sin bur, mellan klasserna och sedan behöva en ny uppvärmning.

Gå av din hund efter loppet ordentligt så hunden får varva ner och så du minskar risken för att den får träningsvärk efteråt. Lämna in din tävlingsbok om du kommit på pinnplats. Har du tur att få pris kan du få vänta ett tag på det. Prisutdelningar brukar ske vid tävlingens slut eller i flera olika omgångar t.ex. efter att en speciell storleksklass är avslutad. Passa på att studera de mer erfarna ekipagen när de tävlar om du får tid över sedan, man kan lära sig mycket av att titta på dem.

Sist men inte minst, tacka gärna funktionärerna som varit med och ordnat tävlingen, de har oftast lagt ner mycket tid och arbete för att göra en så bra tävling som möjligt för er skull.

Lycka till på er första tävling!! Tveka inte att prata med oss som redan varit ute på tävlingar om du behöver veta mer!

x Logo: Shield
This Site Is Protected By
Shield