Aftonbladet skriver idag om att delfiner ofta är mytomspunna och anses som magiska varelser av många och att detta enligt en forskare, som är kunnig på delfiner, inte stämmer med verkligheten.
Delfiner påstås vara dummare än guldfiskar..

Magin kring delfiner lever kvar sedan 1000 tals år i berättelser och bilder, det är inget nytt. Det betyder inte att de ÄR magiska. Klart människor tycker en art som vid olika tillfällen räddat människor från att drunkna eller försvarat dem emot hajar, är fantastiska medkännande varelser. Inget övernaturligt med det!

Men den här artikeln ger en beskrivning av delfiner, ur väldigt dåliga jämförelser..

Låt mig protestera!!
Inte emot att guldfiskar eller andra akvariefiskar inte skulle vara smarta, för jag har själv tränat fiskar och de är många gånger duktiga på att lära sig nya saker och självklart reagerar de och höns ( som kan lära sig att apportera precis som en hund) på sin omgivning osv.
Men hur kan man tolka detta som är delfiner skulle vara dummare bara för att de inte rymmer ur ett nät? Och dessutom, det finns lite skillnader. En guldfisk som hoppar ut en skål kan inte jämföras med en delfin som är instängd i ett nät. Nätet förflyttar sig under fångsten och gränserna är svår att utforska. Och de kanske inte vill lämna en familjemedlem i sticket… En skål för guldfiskar (en hållning som i huvudsak inte är tillåten i Sverige) har fasta gränser, lätta att fastställa och en guldfisk kan se det som ett hinder i vattnet som går att hoppa över. Men är det i så fall smart att hoppa över, ut ur vattnet till sin egen död? Äh en dålig jämförelse i alla fall! Och det finns mycket forskning som bevisar delfinernas komplexa liv och förmåga att lösa olika typer av problem.
Och hur vet man egentligen att sanningen är sådan som man beskriver? Delfiner kan väl mycket väl ha hoppat ut ur nät någon gång och det finns garanterat guldfiskar som aldrig hoppar ut en skål.
Och allt beror på hur vi tolkar intelligens hos djur. Normalt sett är det dess förmåga att lösa ett problem. Men en art utvecklar sin problemlösningsförmåga bara så mycket den behöver för sin överlevnad, liksom en papegoja som klarar att dra upp ett snöre med mat på från en flaska för att den är van att leta mat genom liknade naturliga beteenden medan en fågel som bara lever på fröer kanske inte klarar uppgiften för att den aldrig haft behov av det under evolutionen. Den behöver inte vara ”smartare” än så helt enkelt.
Dessutom, mycket av beteenden är individuella i denna typ av situationer beroende på miljö, mod och erfarenheter. Människor i fångenskap eller andra krissituationer beter sig också olika, vissa försöker fly med risk för livet, andra försöker anpassa sig på olika sätt eller bara ger upp.

20130930-083916.jpg

x Logo: Shield
This Site Is Protected By
Shield