All förändring börjar med mig själv.
Det är med mina tankar all förändring börjar /Kay Pollak.

Kan vi verkligen påverka vad vi tänker? Förändra vårt tankemönster? Klart vi kan säger jag.. men vill vi alltid?  När man är arg och tjurig och tänker elaka tankar om någon.. eller när vi är deppade och gräver ner oss ännu mer med musik som håller kvar den där melankoliska känslan.. Eller på tävlingsbanan när vi tänker att det ändå kommer att bli ett skitresultat. Självklart vill vi inte tänka så och självklart förstår vi att dessa negativa tankar inte direkt hjälper oss att göra saker bättre, att klara av något bättre. Ändå fastnar vi lätt i dessa tankar när de kommer smygande.. Så varför? Naturligtvis finns det ett syfte bakom detta. Något vinner vi alltid på att tänka som vi gör. Frågan är VAD?  Kanske känns det lättare att slippa hoppas för mycket och riskera att bli besvikna. Kanske vi bara just då behöver bli av med jobbiga känslor inombords och låta dem få luft en stund.
Men något vinner vi på att tänka som vi gör, kanske något som gör det lättare just då men gör det sämre i längden. Som att tänka att vi kommer att diska oss på banan, då känns det inte lika jobbigt om det händer, desto jobbigare att tänka att man ska vinna men sedan inte göra det och behöva ta besvikelsen just då. Men vad är värst i längden…

Klart vi kan förändra hur vi tänker skrev jag. Ja, det tror jag, fast det är rätt svårt ibland. tex är det lättare att skylla på att saker som man är missnöjd över beror på någon annan. Det är någon annans fel helt enkelt hur vi känner oss, eller hur? På så sätt kan man skylla på andra och slippa ta eget ansvar för situationen. För ligger felet hos någon annan så är det ju inte så lätt att göra något åt saken, vi kan ju inte förändra andra, bara oss själva. Så då slipper vi jobba med oss själav också. Men då gör vi oss själva till offer för hur vi ser och tolkar en annan människas beteende. Jag kan tex välja att se någon annans ilska som ett uttryck för något specifikt behov hos den personen, en vädjan om förståelse? Ett rop på hjälp? Kanske bara en kram som behövs?

”Det är ditt fel att jag blir arg!!!!” ..fast kan det vara så att det är egentligen är mitt eget fel som väljer att bli arg pga det någon annan gör? Kanske jag blir arg för att det är jag själv som inte kan hantera situationen? Hmm.. tål att tänka på..

Ja, kanske vi är några som faktiskt försökt ändra på andra. Det skapar oftast bara irritation och ledsamhet eftersom det är så himla svårt. Vi kan inte styra hur andra gör men däremot vårt eget synsätt på det andra gör. VÄLJA att se det annorlunda. Eller varför inte välja att se på oss själva annorlunda. Negativa tankar om oss själva och det vi presterar lagras i vårt undermedvetna och fortsätter påverka oss. PÅ samma sätt kan positiva tankar, BILDER, som stannar kvar, hjälpa oss i olika situationer. Det är därför affirmationer fungerar dvs ord som vi upprepar ofta för oss själva i olika situationer. ”JAG ÄR DUKTIG; JAG KAN DET HÄR; VI KAN VINNA!” De skapar positiva bilder inom oss som hjälper oss att skapa ett bättre självförtroende inför olika situationer. Det är vi själva som har valet i våra händer,  vilka tankar vi låter få övertaget!

 

 

 

x Logo: Shield
This Site Is Protected By
Shield