Satsa mot dina mål!

Satsa mot dina mål!

Några tips från en lärare…. ok, det är egentligen inte sååå himla svårt att höja sitt betyg, speciellt inte om man är på ”gränsen”.

Först: Nu vill regeringen höja intagningskraven för att få komma in på yrkesgymnasiet.. Se artikel i SvD:  Skärpta Betygskrav för yrkesprogram .

BRA! De har äntligen förstått att deras tidigare förslag om att man ska låta elever som inte är godkända i ex. svenska och matte ändå få möjlighet att komma in på gymnasiet, inte är bra varken för skolorna eller eleverna själva. Risken är alltför stor att de flesta av dessa elever ändå inte klarar av att fullfölja gymnasiet.

Men ger man verkligen sig själv en bra chans att lyckas i skolan som elev.. egentligen? Några saker att tänka på: Satsa lite mer på inläsningen inför prov, det kan inte nog poängteras hur viktigt det är att repetera ett flertal gånger inför provet. Dela upp innehållet i flera mindre delar och se till att lära dig en sak i taget. Använd flera olika sinnan och inlärningsmetoder. Brukar du bara läsa och läsa och läsa…. ? Testa att prata högt, göra frågekort som är omvända typ jeopardy frågor, prata och träna på att berätta om ämnet för andra ex. dina föräldrar. Gör bilder, mind maps och associationer om det som är särskilt svårt. Spela in en del på mobilen. Dvs Läs! Prata! Skriv! Lyssna! Upplev!

Sedan gäller det ju hur du uppträder på lektionerna… ska det vara så svårt att dra lite egna slutsatser och reflektioner om ämnet och det läraren pratar om? Säg det du tänker på när läraren pratar om ämnet eller ställer frågor.Bättre att fråga, prata och ev. ta risken att det blir lite tokigt än att sitta tyst lektion efter lektion… Skriv en liten påminnelse till dig själv på din pärm: Ta chansen när du får den! Egna reflektioner!

Du som är tyst och blyg.. Bestäm det för ett mål som du klarar av, utmana dig själv lite mer! Ex. Bestäm dig för att du åtminstone ska säga eller fråga en sak på varje lektion!! Våga nu!

Jag återkommer i ämnet, men det här var några ord på vägen så länge. Du som är förälder: Prata med din ungdom om studieteknik, låna böcker om ämnet på biblioteket och försök  ta del av deras skoluppgifter spec. inför prov.

x Logo: Shield
This Site Is Protected By
Shield