Ibland undrar jag om de som tränar med sin hund fast de är på dåligt humör så att det går ut över hunden inser hur mycket de egentligen förstör.. Det påverkar huvudsakligen den relation man har med sin hund.

En bra relation som grundas på tillit förtroende och glädje är a och o för att få hunden att förstå och vara motiverad och så att man lyckas bra med träningen.
Man kan jämföra det med någon lärare man hade i skolan. Tyckte man att läraren varit orättvis och för hård vid något tillfälle satt misstroendet kvar.. Länge! De fick minsann inte tillbaka ditt förtroende så lätt.. Och inte minst tyckte man nog själv att det inte var lika roligt längre att gå till de lektionerna.

Många har väl råkat ut minst en gång för att utbrista i ett åhhh himla hund eller sablar eller mer starkare ord i arg ton under ett träningsmoment eller varit onödigt hård mot hunden på annat sätt.. Hur reagerar hunden? Inte särskilt positivt i alla fall.
Även om man tränar vidare och inte tycker sig se så mycket skillnad på hunden så påverkar det den negativt. Hunden tappar ofta fart, motivation och också ofta lite självförtroende då den faktiskt inte riktigt förstått vad den gjorde fel. Timingen på utbrottet kanske inte var särskilt exakt och det kanske inte ens var hundens fel överhuvudtaget!? Oftast ligger ju felet hos oss som inte varit tillräckligt tydliga eller inte tränat hunden tillräckligt för sin uppgift. Detta påverkar vår relation med hunden varje gång det händer.. Och påverkar den fortsatta träningen negativt, inte bara vid just det tillfället utan även nästa gång. Och kanske ännu nästa. En skadad relation måste byggas upp igen.
En god relation till sin hund, mellan hund och förare är en grundpelare för träningen. Alltid!

20140314-104356.jpg

x Logo: Shield
This Site Is Protected By
Shield