Du vet så väl att hunden behöver mental träning varje dag! En sak som vi ofta använder oss av för lite är hundens dagliga mat. Utfodringen har betydelse! Ofta hamnar det bara rakt upp och ner i hundens matskål. Enkelt, javisst! Men lite tråkigt för hunden. Speciellt i jämförelse med hur mycket tid och energi en hund skulle lägga på att få i sig mat i det vilda. Då ingår moment som att spåra, söka, spana, jaga, fånga, hugga och bita, slita, skaka bytet, tugga och det går sällan lika fort att få i sig maten då som när hunden slänger i sig torrfoder ur en skål…

Så använd matstunderna på ett bättre sätt. För att hunden ska få mer tid med maten och mer mentalt utbyte av den, varför inte även fysiskt..? ..ska du se till att skaffa rutiner för detta så det verkligen blir gjort!

Här är en grund att jobba ifrån:
Ha som rutin att dela upp dagens mat i tre delar.

Använd en del varje dag för att låta hunden få utlopp för ”jagandet” , dvs låt tex hunden få leta upp maten, ute el inne eller göm den i en kong så det tar lång tid att få tag i den.

Använd nästa del varje dag till att träna hunden med på något som ni båda tycker är kul, det blir en stund, kort eller lång, varje dag som bygger upp er relation och det är naturligt att få jobba för maten.

Använd den sista tredjedelen som vanligt och ge den i skålen, men gör det sent på kvällen, så har hunden lättare att komma till ro och sover lugnare sedan. Gör det till en mysig stund tillsammans, men låt hunden äta i lugn och ro utan att bli störd.

Allt man får rutin på gör att sannolikheten ökar att man verkligen får det gjort. Och tänk på att varje stund av samarbete och träning är värdefull för er relation, även små stunder är ju bättre än inga alls förstås men försök att vara här och nu
iaf med din hund.

20130214-082132.jpg

x Shield Logo
This Site Is Protected By
The Shield →