Så här på hösten är det fler som märker problem med torr hud och päls på sina hundar. Kanske man märker lite mjäll och ökat håravfall. Det är ofta torrare i luften nu inomhus och det kan påverka huden till det sämre, kroppen får jobba mer med att hålla huden mjuk.

Men se till att ta en noggrann koll på hunden, utred om du kan notera symtom på kvalster eller parasiter först. Har hunden inte det så börjar många misstänka överkänslighet eller allergi mot något ämne i maten eller i miljön och visst kan det vara så att just det tyvärr som drabbat hunden.
Men det är enligt mig många hundar som också bedöms vara allergiska fast problemen beror på andra orsaker.
På en valp som kliar sig och den inte har tex mjällkvalster, beror klådan ofta på näringsbrist i stället. För lite näring, fett och för liten mängd foder kan också visa sig som klåda och mjällig päls. för högt proteinvärde kan också ge liknande symtom.
Det är inte heller helt ovanligt att en vuxen hund med torr hud och päls har brister i näringstillförseln, tex nyttiga fettsyror eller vitaminbrister. Även om innehållsförteckningen säger att allt finns i fodret…
Så är orsaken ovanstående så öka näringstillförseln, ge mer fett och lägg till en källa med omega 3 fettsyror, prova laxolja eller lammfett.
Denna helg ska jag på en föreläsning om just utfodring och näringslära på hund. Ska bli väldigt intressant!

20131003-083212.jpg

x Logo: Shield
This Site Is Protected By
Shield