Det går knappt att förstå men varje sommar är det många hundar som avlider pga människors slarv eller oförståelse. Inte medvetet men obetänksamt. Jag talar om de som lämnar sina hundar i en bil när det är soligt och varmt ute..

På bara en halvtimme eller mindre kan det ha blivit så varmt att hunden dör.. Det går ännu fortare för effekter som är plågsamma för hunden att uppstå. Och det behöver inte ens vara soligt! och det hjälper inte att lämna fönstren öppna lite på glänt, det blir ändå ingen luftcirkulation i bilen.
Om du står där utanför en bil och upptäcker en hund som är instängd i en varm bil och är osäker på om den lider av för hög värme så finns det en del tecken du bör kolla efter.
-har hunden en snabb ansträngd andning?
-ser den ut att vara mörkröd på tandkött och tunga?
-har den okoordinerade rörelser eller är vinglig?
-dreglar den mycket?
-verkar den apatisk och okontaktbar?
-har den diarré eller kräkningar?

Då kan det vara allvarlig risk för hundens liv!

En hund med värmeslag får också hög puls. Har det gått alldeles för långt faller den i koma innan sedan dör.
Du bör försöka få in vatten till hunden snabbt. Ring polisen och berätta vad du sett, lämna uppgifter om bilreg, tala om att du planerar att slå sönder fönstret om hunden är mycket påverkad och att det är väldigt bråttom, påkalla uppmärksamhet från någon annan som kan vara vittne till händelsen. Vänta tills hjälp anländer. Du kan också be om hjälp alarmera om händelsen i omgivningen, tex i en närliggande affär, företag eller arena om ägaren kan tänkas finnas där. Det är inte ovanligt att man hör efterlysningar i högtalaren om hundar som är instängda i bilar varma dagar vid hundtävlingar vilket är lika upprörande varje gång.

Om du får ut hunden innan det är för sent.. ska du hantera den mycket lugnt och varsamt. Tänk på att hunden även kan dö av chock. Det viktigaste är att sänka kroppstemperaturen, gränsen för vad kroppen klarar av är 42.8 gr sen börjar celler dö.
Ge den skugga och spola av den med svalt vatten, svalka med kalla blöta handdukar över hela kroppen, täck även magen. Försök få i den vatten om den är vid medvetande. Hunden bör få veterinärvård även om den skulle verka ok, den kan behöva få dropp.

Kom ihåg att det numera även finns möjlighet att få snabb hjälp av djurambulansen.
I västra Götaland nås de på tel 0739-999 112, spara det numret!!
I andra fall kan ni även nå dem
via SOS alarm.

20120629-094606.jpg

x Logo: Shield
This Site Is Protected By
Shield