Valpar utvecklas enormt mycket första tiden! Den största delen av hjärnans utveckling hos hundar sker innan 16 veckan. Kontakter och fibrer i hjärnan byggs upp, utvecklas och påverkas av erfarenheter. Inlärningsförmågan ligger på topp och det valpen lär sig i denna ålder ger mest påverkan och sitter kvar starkast i minnet.

Under denna tid grundläggs alltså mycket för hur din hund kommer att bli. Det är viktigt att valpen får många positiva erfarenheter av allt du vill att den ska klara som vuxen gällande tex att klara av att hantera möten med olika typer av hundar, raser och personligheter, andra typer av djur, olika miljöer som att vara i stan, på landet, i olika lokaler, hissar, broar etc.

Olika människor är också viktigt att möta för att få en hund som har bättre förutsättningar att bli trygg i möten med dessa. Långa, gamla, barn, människor i konstiga kläder mm.
Olika ljud, buller, olika föremål, presenningar som blåser upp, ja det finns massor att förbereda sig för sim valp.

Ta alltså med din valp på olika platser så mycket du kan utan att för den skull köra slut på den..
Fundera igenom vad du vill kunna använda valpen till, agility? Jobba i skogen? Vad du än väljer så tänk på allt valpen kommer att utsättas för sedan och träna den på det tidigt. I agility kan det tex vara att klara av ljudet från en gunga som slår ner, och klara att stå på instabilt underlag när gungan rör sig, kunna våga gå upp på höjder, publik, hundar som skäller, gå igenom trånga utrymmen som tunnlar, som dessutom är mörka, inte minst lika viktigt att träna på.
Klart du kan träna på sådant även när hunden är vuxen men så kan den bristande erfarenheten och bristande igenkänningsfaktorn göra det mycket svårare, och inlärningen är ju som starkast som valp så det hunden får
med sig då sitter oftast kvar väldigt bra.
Viktigt att tänka på är ju även att negativa händelser och sådant hunden blivit rädd för som valp också sitter kvar i minnet väldigt starkt så var noga med hur du gör miljöträningen på bästa sätt för att inte valpen ska bli rädd.

Skulle tex din valp bli biten av en främmande arg hund av något slag tex en viss färg eller form så kan valpen bli rädd för dessa eller bli lite skeptisk till dessa i hela sitt liv och du får lite jobbigare med att få hunden att lita på dem.

20130122-075342.jpg

x Logo: Shield
This Site Is Protected By
Shield